Ben je op zoek naar een uilenkast?
Uilen zijn echte nachtdieren. Wanneer we ze tegenkomen, is dat heel bijzonder. Wil je de uilen een handje helpen? Hang dan een uilenkast in jouw omgeving! Hiermee bied je de uilen een fijne rust- en schuilplek.
Andere Tuindieren
- Hoogte ca:52 cm
- Type:Ophang oog
- Materiaal:Hout/Zink
Andere Tuindieren
- Hoogte ca:60 cm
- Type:Ophang oog
- Materiaal:Hout/Zink
Andere Tuindieren
- Hoogte ca:44 cm
- Materiaal:Hout
- Materiaal dak:Zink
Help de uil met een uilenkast!
Uilen zijn prachtige vogels die we helaas niet vaak zien, de meeste uilen zijn echte nachtdieren, waardoor ze overdag weinig tegen komt. Daarnaast verdwijnen de oorspronkelijke broedplaatsen en oude nesten van uilen in hoog tempo. Dit komt omdat veel gebouwen steeds beter geïsoleerd worden, waardoor uilen geen nest kunnen maken in kieren of holtes. De verstedelijking zorgt ervoor dat er weinig bossen over blijven, terwijl in die bossen vaak ook uilen te vinden zijn. Voor veel mensen blijft de uil dus een unieke verschijning, maar gelukkig is er een manier om de kans te vergroten dat een uil zich bij jou in de buurt vestigt. Met een uilenkast geef je de uilen het veilige plek om te broeden en te schuilen, waar ze zo naar op zoek zijn. Zo help je dus met het oplossen van een groot probleem voor de uilen in uw omgeving.
Waarom een uilenkast kopen?
Uilen zijn zeer nuttige dieren, het zijn namelijk natuurlijke ongediertebestrijders: een enkele uil kan in een jaar tot wel 5000 muizen of ratten vangen en opeten. Daardoor voorkomen zij muizenplagen. Het zijn dus echte jagers, maar door gebrek aan nestmogelijkheden moeten ze vaak wegtrekken uit hun oorspronkelijke leefgebied, terwijl het helemaal geen trekvogels zijn. Het zijn standvogels die eigenlijk liever in de buurt van hun geboorteplek een vaste woonomgeving zoeken. Daarom zijn uilenkasten een belangrijke voorziening voor veel uilen.
Verschillend soorten nestkast uil
Uilen zijn unieke vogels en er zijn veel verschillende soorten, welke veelal verschillende nestkasten nodig hebben. Daarnaast gebruikt niet elke soort uil een nestkast. De meest voorkomende uilen in Nederland zijn onder andere de kerkuil, de bosuil en de kerkuil, en om zo goed mogelijk in te kunnen spelen op de verschillende behoeftes van deze uilen, vind je bij ons verschillende nestkasten. Zo heeft een kerkuilenkast een andere vorm en grootte dan de bosuilenkast en de steenuilenkast. Ook het gat in de gevel zit op andere plekken voor de verschillende uilen. Wil je weten welke uil het meest voorkomt in jouw omgeving, neem dan een kijkje op onze vogelkaart voor Nederlandse tuinvogels.
Nestkast steentuil, bosuil nestkast, en kerkuil nestkast
De nestkast steenuil is een horizontale, langwerpige nestkast met een gat in de voorzijde en een zinken dak. Aan de zijkant zit een ophangbeugel om de steenuil nestkast mee aan een boom of gevel te bevestigen. De bosuil nestkast is een rechthoekige, opstaande nestkast, tevens uitgevoerd met een zinken dak en een grote invliegopening. Deze nestkast bosuil is uitgevoerd zonder ophangoog, maar je kunt zelf door de achterzijde heen boren voor een stevige bevestiging. De kerkuil nestkast is tevens een rechthoekige nestkast, echter is deze langwerpiger. De nestkast kerkuil heeft een vierkante invliegopening.
De beste locatie voor elke uilenkast
Elke uilensoort heeft een andere voorkeur wat betreft de soort nestkast uil, maar ook wat betreft de locatie van de kast. Voor een bosuil is het belangrijk dat de uilenkast in een boom bevestigd wordt, het liefst beschut door andere bomen. Bij de steenuilenkast is het belangrijk dat de nestkast nooit in de volle zon hangt. Het beste kun je deze uilenkast in de schaduw bevestigen, bijvoorbeeld aan een boom, schuur of gevel. Bij de kerkuil is het belangrijk dat de kast op een rustige plek bevestigd wordt, bijvoorbeeld op een zolder of de nok van een schuur. Wat betreft op hoeveel meter hoogte de nestkast opgehangen moet worden, is 3 tot 5 meter hoog meestal ideaal. Hierdoor zijn de uilenjongen veilig voor roofdieren. Een andere belangrijke factor voor het ophangen van alle uilenkasten is dat deze nooit boven het water bevestigd mogen worden. De jongen van de uil zullen namelijk al in een vroeg stadium de kast verlaten en de kans is groot dat ze op deze manier zullen verdrinken.
Laat je uilenkast met rust!
Vanaf halverwege april kunnen er jongen in de kast zitten. Je kunt gerust even controleren of ze in de kast zitten, maar pas op: de oudervogel zal in de buurt van haar jongen blijven om deze te beschermen. Ook als je jongen tegenkomt buiten de kast kun je deze beter niet terugplaatsen in de kast. Hierdoor ontstaat de kans dat de jongeren verstoten worden door de ouder.
Veelgestelde vragen over vogelhuisjes
- Welke verschillende uilensoorten vind je in Nederland?
- Hoe zorg ik dat mijn uilenkast bezocht wordt?
Er zijn verschillende soorten uilen in Nederland, waaronder de bosuil, kerkuil, steenuil, de ransuil, de velduil en de oehoe. Voor veel uilensoorten is er ook een uilenkast beschikbaar, om deze uilen te ondersteunen.
Als je een uilenkast ophangt in een omgeving waar geen uilen voorkomen, zal je weinig succes hebben. Woon je in een bosrijke omgeving, of in de buurt van open velden, dan heb je een grotere kans op broedsucces. Zorg ervoor dat je de uilenkast op een hoogte van ca. 4 meter bevestigd en houdt rekening met de uilensoort in je omgeving. Bevestig een nest nooit boven water en vul de kast met houtsnippers, takjes en bladeren.