5 redenen om te tuinieren in de herfst

stapel bladeren met hark

De herfst is het vergeten tuinseizoen: omdat buiten zitten steeds minder aangenaam wordt, laten we in de tuin al snel de boel de boel. Dat is zone, omdat je de tuin in de herfst voorbereid op bloei in de lente. Daarnaast zijn er nog veel meer voordelen aan het onderhouden van je tuin in de herfst. In dit artikel vertellen we je waarom ook jij de tuin in moet duiken in de herfst, en waar je mee aan de slag kunt (en wat je beter kunt laten).

Waarom is de herfst ideaal om te tuinieren?

Hoewel de meeste mensen al jaren in de lente het meest in de tuin te vinden zijn, is de herfst ook een ideaal seizoen om wat extra aandacht aan je buitenruimte te geven. We geven je 5 redenen waarom je in de herfst lekker de tuin in moet duiken.

  • Voorbereiden op lente. In de lente stijgen de temperaturen en komen veel plantensoorten tot bloei. In de herfst kun je hier goed de basis voor leggen. In de herfst geplante plantensoorten krijgen langer de tijd om goed te aarden in de grond, waardoor je in het vroege voorjaar al mooie groene of bloeiende planten ziet.
  • Vochtigere en warmere grond. In de herfst is de grond nog warm van de zomer. Dit is goed voor zowel nieuwe planten, als planten die je “verhuisd”. Daarnaast is de herfst vochtiger dan de lente. Vooral jonge plantjes hebben hier baat bij. Je hoeft hierdoor zelf minder vaak water te geven, en voorkomt dat je veel water moet gebruiken in de droge zomer.
  • Biodiversiteit. Door je tuin in te richten met zowel lente- als herfstbloeiers, kun je in de herfst ook nog genieten van de tuin. Dit is ook belangrijk voor de biodiversiteit, want het helpt insecten om op het laatst nog wat energie op te doen voor de winter.
  • Klimaatverandering. Door klimaatverandering worden de weersomstandigheden extremer. Met name in de zomer is er sprake van droogte, of juist hevige neerslag die allemaal in één keer valt. Zowel droogte als hevige neerslag is slecht voor jonge planten. Door ze in de herfst te planten zijn de planten al volwassener en goed verankerd in de grond. Daarnaast voorkom je dat je schaars kraanwater moet gebruiken in de zomer om de jonge planten te bevochtigen.
  • Najaarszon. Het mag dan wat frisser zijn in de herfst, maar het is toch heerlijk om in een najaarszonnetje met een jas of bodywarmer buiten te zijn.

Wat kun je wel en niet doen in je tuin in de herfst?

Er zijn dus veel positieve kanten aan tuinieren in de herfst. Toch zijn er ook zeker adviezen over wat je wel en niet in dit jaargetijde in de tuin moet doen:

Zeker wel doen in de herfst

  • Planten. Daarbij kun je denken aan het planten van nieuwe planten of bloembollen, maar ook het verhuizen van planten naar nieuwe plekken. Vergeet niet om ook inheemse planten te plaatsen. Dit is goed voor de biodiversiteit!
  • Nestkasten reinigen of nieuwe vogelhuisjes ophangen. Deze gebruiken vogels in de winter als schuilplek. Zorg ook voor een mooi voederhuis gevuld met vogelvoer, zodat vogels alvast extra energie kunnen opdoen voor de winter.
  • Nieuw gazon leggen of bestaand gazon vrijmaken. Als de weersomstandigheden nog gunstig zijn, zal je gazon alsnog vastgroeien zonder dat je al te veel water nodig hebt. Je kunt ook het gazon vrijmaken van gevallen bladeren om dode plekken in je gazon te voorkomen. Gooi deze bladeren niet weg! Hierover later meer.
  • Bedek gevoelige planten. Het gewicht van sneeuw kan ervoor zorgen dat stengels afbreken. Dat is natuurlijk zonde, want dit beschadigd je planten.

Liever niet doen in de herfst

  • Grondig opruimen en te vaak gras maaien. In deze periode groeit door de vochtigheid van alles tussen je gazon. Laat dit lekker zitten, want dit is goed voor de biodiversiteit. “Rommel” in je tuin laat je het beste gewoon liggen, want hier kunnen dieren en insecten tussen schuilen.
  • Afgevallen bladeren. Dit is een voorbeeld van de “rommel” die veel mensen uit de tuin verwijderen. Zonde, want onder andere egels gebruiken het om in te schuilen. Je kunt de bladeren wel van het gazon afhalen of ophopen in een hoek van je tuin. Vervolgens kun je het blad in het voorjaar opruimen of als voeding voor de bodem gebruiken. Vergeet niet dat ook afgevallen blad je planten beschermen tegen sneeuw.
  • Uitgebloeide bloemen afknippen. Ook hier maken insecten gebruik van. Daarnaast kunnen de afgeknipte eindjes bevriezen, waardoor je plant in de lente niet gaat bloeien. Lekker laten zitten dus!

Help de natuur dus een handje en ga aan de slag in de tuin, ook in de herfst. Vergeet niet om rekening te houden met wat er allemaal leeft in je tuin!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.vogelhuisjes.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 5803 reviews.