6 x plaaginsecten die vogels maar al te graag lusten

Tuinvogels spelen een essentiële rol in onze tuinen. Naast hun vrolijke aanwezigheid en leuke interacties, bieden ze ook een waardevolle dienst voor je tuin: het bestrijden van plaaginsecten. In dit artikel kijken we naar zes veelvoorkomende plaaginsecten die door tuinvogels gegeten worden. Zo kun je gerichte maatregelen nemen om deze insecten te verminderen en je tuin gezond en bloeiend te houden.

De rups van de buxusmot

De buxusmot is de laatste jaren uitgegroeid tot een ware plaag in vele tuinen. De rupsen van deze mot voeden zich met de bladeren van buxusstruiken, waardoor ze volledig kaal kunnen worden. Gelukkig hebben tuinvogels zoals koolmezen en kwikstaarten een voorliefde voor deze rupsen. Door nestkastjes (specifiek koolmees nestkasten) op te hangen en vogelvriendelijke planten aan te trekken, kun je deze natuurlijke bestrijders verwelkomen in je tuin. Ook vogelvoer zal ervoor zorgen dat je vogels in de tuin zal treffen!

Bladluizen

Bladluizen zijn kleine beestjes die zich voeden met de sappen van planten. Ze kunnen snel vermenigvuldigen en hele planten aantasten. Gelukkig hebben tuinvogels zoals de merel en de spreeuw een uitstekende eetlust als het gaat om bladluizen. Deze vogels gebruiken hun snavels en behendige bewegingen om de bladluizen van de planten te plukken. Ook deze vogels zullen sneller tuinen bezoeken die vogelvriendelijk zijn ingericht. Spreeuwen maken ook graag gebruik van een spreeuwenkast.

Emelten

Emelten zijn de larven van langpootmuggen en worden vaak beschouwd als een ware plaag voor gazons. Ze voeden zich met de wortels van gras, waardoor gele plekken en kale plekken ontstaan. Tuinvogels zoals de roodborst en de ekster vinden emelten echter een delicatesse. Door geschikte nestplaatsen (zoals een roodborst nestkast) aan te bieden, kun je deze nuttige vogels aantrekken en profiteren van hun natuurlijke bestrijdingsmethoden.

Slakken

Slakken kunnen verwoestend zijn voor bloembedden en groentetuinen. Ze laten een spoor van aangevreten planten achter en kunnen in korte tijd hele planten decimeren. Gelukkig hebben tuinvogels zoals de lijster en de merel een zwak voor slakken. Met behulp van hun snavels en slimme trucs verwijderen ze deze weekdieren uit je tuin. Lijsters en merels eten verder vaak wormen, en zijn dan ook sneller in tuinen te vinden met voldoende gras en begroeiing.

Muggen

Muggen zijn niet alleen irritant voor mensen, maar ook voor veel andere dieren in de tuin. De larven van muggen leven in stilstaand water en worden vaak gevonden in vijvers en regentonnen. Gelukkig hebben tuinvogels zoals de zwaluw en de vink een voorkeur voor vliegende insecten, waaronder muggen. Heb je een waterpartij in je tuin of omgeving? Dan maak je bijvoorbeeld de zwaluw blij met een zwaluwnest.

Eikenprocessierups

De eikenprocessierups is een andere hardnekkige plaag die steeds vaker voorkomt in Nederland. Ze zijn vervelend door hun brandharen, die voor jeuk en uitslag kunnen zorgen. De brandharen zijn licht en kunnen ook door de wind op jouw of je huisdier terecht komen. Vogels zoals de koolmees en de pimpelmees hebben geleerd hoe ze rups kunnen eten zonder last te hebben van de brandharen. Door te zorgen voor voldoende mezenkasten in je omgeving, kun je eikenprocessierups weren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.vogelhuisjes.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 5428 reviews.