Met vogelvoer maak je vogels natuurlijk super blij. Maar er zijn ook een hoop andere dieren die op het vogelvoer af kunnen komen, die wellicht minder wenselijk zijn. Daarom zijn er door de jaren heen allerlei manieren ontwikkeld om vogels te voeren, zonder dat er al te veel op de grond terecht komt. In deze blog vertellen we je graag meer over diverse vogelvoedersystemen!
De voedertafel in de winter
Veel mensen kiezen ervoor om in de winter, wanneer je geen gebruik maakt van je tuinmeubilair, de tuintafel om te toveren tot een vogelparadijs. Hier worden dan diverse soorten vogelvoer geplaatst, zoals vetbollen, strooivoer, pinda’s en nog veel meer. Tegenwoordig voeren mensen echter steeds vaker het hele jaar door, wat een goede zaak is. Het wordt namelijk steeds lastiger voor vogels om voldoende eten te vinden. Dit heeft voornamelijk te maken met de industrialisering en de steeds vaker bestrate tuinen. In tuinen met weinig gras en veel tegels is er minder voedsel te vinden. Als je ook in de lente en zomer wilt voeren, dan is je tuintafel niet meer zo geschikt. Gelukkig zijn er een heleboel andere manieren, die speciaal voor vogels ontwikkeld zijn!
Het voederhuis in allerlei soorten en maten
Een voederhuis heeft een mooie uitstraling en is verkrijgbaar in super veel verschillende varianten: hierdoor is er altijd wel een voederhuis die past bij jouw tuin. Zo zijn er grote, landelijke modellen voor een grote tuin met veel groen, maar zijn er ook moderne wandvoederhuizen voor een stadse tuin. Voederhuizen zijn verkrijgbaar op voet (voor op tegels), op paal (om in de grond te steken) of voor aan de muur. Het belangrijkste bij een voederhuis is dat roofdieren er niet goed bij kunnen, dus ze moeten hoog genoeg bevestigd worden en de vogels moeten een goede vluchtroute hebben en het overzicht kunnen bewaren. Daarnaast moet je een voederhuis regelmatig leeg halen en reinigen, om te voorkomen dat bacteriën zich opbouwen.
Een voordeel, en tegelijkertijd en nadeel, van een voederhuis is dat ze goed toegankelijk zijn voor diverse vogelsoorten. Dit is een voordeel wanneer je graag alle vogelsoorten voert, maar als je vooral de kleine vogeltjes wilt voorzien zijn voederhuizen minder goed geschikt. Soms worden voederhuizen overvallen door grote vogels, zoals kraaien, welke vaak weinig overlaten voor kleine vogeltjes. Gelukkig zijn er ook opties die beter bij kleine vogeltjes aansluiten.
Voedersilo’s: hygiënisch voeren
Voedersilo’s zijn handige buisvormige vogelvoeders die ontworpen worden voor diverse soorten vogelvoer. Een voedersilo bestaat vaak uit een voederreservoir, een dakje met hengsel en een bodem met zitstokjes. Een vogelsilo voor strooivoer is vaak voorzien van een transparante, dichte buis om de zaden te bewaren, terwijl een pindasilo vaak voorzien is van gaas, waar de vogels de pinda’s tussen weg kunnen pikken. Silo’s zijn hygiënisch, omdat het voer droog blijft en de vogels niet in het voer kunnen gaan zitten. Hierdoor worden ziektes en dergelijke minder snel onder vogels verspreid. Je kunt ze eenvoudig via de bovenzijde bijvullen en ze zijn vrijwel overal op te hangen. Omdat ze compact zijn nemen ze weinig ruimte in beslag.
Omdat silo’s licht en klein zijn, kunnen grotere vogels er vaak minder goed bijkomen. Daarom is een voedersilo de ideale plek voor kleine vogeltjes om van het aangeboden voer te genieten.
Voederstation: eenvoudig ophangen
Uiteraard zijn ook diverse soorten vogelvoer die je simpelweg kunt ophangen. Denk bijvoorbeeld aan vetbollen, samengeperst vogelzaad of gevulde kokosnoten. Wil jij ook graag vetbollen, voedersilo’s en andere soorten vogelvoer ophangen, maar heb je weinig bomen en kun je niets aan de muur of schutting boren? Dan kan een voederstation nog wel eens een goede oplossing bieden. Een voederstation is gemaakt van metaal en heeft de vorm van een lange pin, met diverse haken aan de bovenzijde. Vaak zitten er ook kleine voederbakjes aan bevestigd. Aan een voederstation kun je ook een voedersilo bevestigen!
Enthousiast geworden over vogels voeren? Bekijk ons assortiment met vogelvoedersystemen!