De herfst is er weer, en dat betekent dat de vogels weer een vetlaag gaan opbouwen om zich te beschermen tegen lage temperaturen in de winter. En daar kunnen ze wel wat hulp bij gebruiken. Wist je dat vogels een lichaamstemperatuur van zo’n 41 graden moeten onderhouden? Daarom zijn vetproducten, zoals vetbollen en vetstaven, een fijne toevoeging aan het dieet van vogels in het najaar. We vertellen je in deze blog alles over vetproducten voor vogels, en wat er allemaal te kiezen valt!
Voeren in het najaar
Hoewel vogels het hele jaar door wel wat extra voedsel kunnen gebruiken, is het in de winter extra hard nodig. Door de koudere temperaturen is er minder voedsel beschikbaar. Zo zijn er van nature minder insecten, en geven de bomen en struiken geen zaden af. En dat terwijl vogels in de winter juist wel wat extra lichaamsgewicht (in de vorm van een laagje vet) kunnen gebruiken. Door bij te voeren help je de vogels in je tuin hiermee.
Waar in de lente en zomer vaak geopteerd wordt voor eiwitrijk voedsel (meelwormen en zaden), is in de winter vogelvoer met een hoog vetgehalte belangrijk. Het extra vet gebruiken ze om hun lichaamswarmte vast te houden in de koudere maanden. Er zijn verschillende soorten vetproducten verkrijgbaar. We lopen er even doorheen.
Vetbollen
Het meest bekende vetproduct voor vogels is de vetbol. Vetbollen kun je zelf maken, en zijn vaak vervaardigd uit vetten (zoals kokosvet of rundervet) en diverse soorten zaden (zoals bijvoorbeeld lijnzaad en koolzaad). Je kunt vetbollen het beste aanbieden in een voedersilo of los op een voedertafel. Gebruik het liefste vetbollen zonder net, want dan draag je niet bij aan plasticgebruik en vogels kunnen soms in de netjes verstrikt raken. Wil je zeker weten dat je vetbollen de juiste samenstelling hebben, of heb je geen zin om ze zelf te maken? Vetbollen zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar, zoals online bij ons of in een tuincentrum.
Vetblokken en staven
Hoewel de vetbol het bekendste is, wordt dezelfde samenstelling ook in andere vormen gegoten. Daarbij kun je dus denken aan een vierkante of cilindervorm. Zo’n vierkante “vetbol” wordt ook wel een vetblok genoemd. Vetblokken zijn erg handig want je kunt ze eenvoudig in een vetblokhouder plaatsen. Ze behouden vaak wat beter de vorm in vergelijking tot een vetbol. Ook vetblokken kunnen diverse smaken hebben, door ze te verrijken met bessen, insecten of pinda’s.
Vetstaven worden vaak gemaakt door het vetmengsel in een mal te gieten, waar al een touwtje uitsteekt. Hierdoor kun je een vetstaaf vaak eenvoudig ophangen. Er zijn ook smallere vetstaven, waar speciale houders voor ontwikkeld zijn.
Vetkorrels
Eten de vogels in jouw tuin het liefst van de grond? Sommige vogels, zoals roodborstjes, staan er bekend om dat ze het liefst rond hupsen op de grond en daar voedsel vinden, en niet graag op een voedertafel zitten. Dan kunnen vetkorrels een goede oplossing zijn. Vetkorrels kun je strooien, maar ook makkelijk op een voedertafel gieten of in een leegstaand vogelbad. Dat ziet er ook nog eens leuk uit! Vetkorrels worden ook wel ‘suet pellets’ genoemd en zijn geliefd onder veel vogelsoorten.
Creatief met vet
Omdat vetproducten vaak geproduceerd worden met een vloeibaar mengsel, kun je het in allerlei leuke vormen gieten. Er zijn dus ook veel creatieve producten op de markt, die de vogels niet alleen van de nodige vetreserves voorzien, maar er ook nog eens leuk uitzien. Onderstaand zijn een paar leuke voorbeelden te zien: een ontbijtbeker, vogeltaart en de met vet gevulde kokosnoot!
Zelf creatief aan de slag met vet? Er zijn online enorm veel leuke ideeën te vinden om samen met je kids aan de slag te gaan om vogelvoeders te maken. Zoals bijvoordeeld deze vogelvoederklokjes!
Bij welke voer krijg je duiven en muizen op balkon
Goedemiddag,
Duiven en muizen eten vrijwel alles wat los ligt op de grond: dat kan dus strooivoer zijn, of etensresten die op de grond zijn gevallen. Door vogelvoer af te schermen (bijvoorbeeld door middel van een vetblokhouder of een beschermde voedersilo) maak je de kans dat er voor duiven en muizen voedsel te verkrijgen is een stuk kleiner. Houdt er rekening mee dat ook bij een vetblokhouder of voedersilo voedingsresten op de grond terecht kunnen komen. We adviseren om deze resten geregeld van de grond te verwijderen om plaagdieren en ongedierte te voorkomen.
Groeten van Vogelhuisjes.nl