Hoor je de laatste tijd vaak getik en geklop in je tuin? Dan kan het zomaar zo zijn dat een specht zich in je tuin gevestigd heeft. Doordat de bossen in ons land steeds ouder en gevarieerder worden, gaat het goed met de specht. Het kan dus ook zomaar zijn dat je een specht in je tuin aan treft. Toch is niet iedereen daar blij mee, want spechten staan er om bekend dat ze soms eieren stelen van andere vogels. Desalniettemin zijn het mooie vogels om te zien. We stellen je vandaag voor aan de bekendste spechtenfamilie en zijn variaties: de bonte specht!
De grote bonte specht
Deze spechtensoort komt het meeste voor in Nederland. Deze prachtige specht is zwart wit getekend, met een rode onderkant en duidelijk zichtbare witte schoudervlekken. De mannetjes hebben ook een rode vlek achter op de kop. Een grote bonte specht is circa 24 centimeter groot. Hierdoor is de naam vrij misleidend, want zo groot is deze spechtensoort niet. De soort komt het meest voor in oude bossen en bosrijke omgevingen. Ze maken dan ook vaak hun nest in een boom. Grote bonte spechten staan er ook wel om bekend dat ze de eieren en jongen van andere vogels eten. Dat is natuurlijk minder leuk. Lees verder in dit artikel voor tips over hoe je dit in jouw tuin kunt voorkomen!
De middelste bonte specht
De middelste van de bonte spechten is de meest zeldzame van de bonte spechten. Deze soort is iets kleiner dan de grote bonte specht, namelijk ca. 22 centimeter. Hoewel dit maar een klein verschil is, heeft de middelste bonte specht ook een kortere snavel en over het algemeen een meer gedrongen aanzicht. Hij is ook te herkennen aan de grote rode pet op zijn kop, groter dan bij zowel de kleine als de grote bonte specht. De onderkant van deze vogel is zalmroze, en de witte vlek op de vleugel is kleiner dan bij de grote bonte specht. Deze spechtensoort komt met namelijk voor in loofbossen, met oude eiken. Deze spechtensoort waagt zich niet aan eieren van andere vogelsoorten, maar voedt zich vooral met insecten en soms noten of bessen.
De kleine bonte specht
En dan nog de Benjamin van de familie: de kleine bonte specht is, zoals de naam al aangeeft, de kleinste van de familie. Dit spechtje heeft de grootte van een mus (ca. 15 cm) een heeft maar een klein rood petje. Bij het vrouwtje ontbreekt het rode zelfs helemaal. Het verenkleed is aan de bovenkant met name zwart, en aan de onderkant wit met vage grijze en zwarte strepen op de borst. Hier kun je hem ook aan herkennen, gezien de onderkant van de middelste bonte specht toch wat rozig is, en bij de grote bonte specht zelfs duidelijk rood. Ook kleine bonte spechten houden van zachte boomsoorten die in loofbossen te vinden zijn. Het getik van deze spechtensoort is zo snel, dat het vaak bijna het geluid van een naaimachine nabootst!
Specht in je tuin?
Zou je deze spechten wel wat vaker in de tuin willen zien? Dan zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om de kans op een specht in je tuin te vergroten.
- Spechten eten graag insecten, met name in de lente en de zomer. Zorg er dus voor dat je voldoende begroeiing in je tuin hebt, daar komen insecten op af.
- Een dode boom is voor spechten een perfecte nestlocatie. Laat hem dus gewoon staan!
- Een spechtenkast is een speciale nestkast voor de specht. Deze nestkast heeft een dicht invlieggat, zodat de specht aangemoedigd wordt om deze zelf uit te hakken.
- Spechten zijn gek op vogelpindakaas. Je kunt dit aanbieden in een spechtenblok (een stuk hout waar je gaten in boort, welke je vult met pindakaas) of simpelweg in een pindakaashouder. Ook andere soorten vogelvoer zijn geliefd, dus biedt variatie aan (zaden, bessen, noten…)
Er is ook een nadeel aan de aanwezigheid van spechten in de tuin. Met name de grote bonte specht staat erom bekend dat ze nesten van andere vogels plunderen, en de eieren of jongen van andere vogels opeten. Hier kun je de andere vogels echter tegen beschermen, door een aantal maatregelen te treffen. Zo is het verstandig om te kiezen voor nestkasten met een verstevigde invliegopening. Dit zijn nestkasten waarbij bij de invliegopening een versteviging aan is gebracht, door middel van een beschermplaat. Dit kan door de specht niet uitgehakt worden, waardoor ze niet bij de eieren kunnen. Je kunt ook speciale beschermplaatjes bestellen, om vogelhuisjes zonder verstevigde opening alsnog te beschermen. Een eekhoorn- of marterkorfje kan ook helpen om spechten te weren!
Zie je vaak spechten in jouw omgeving, en zoek je een nestkast waar een specht niet goed in kan komen? We hebben hieronder wat types voor je klaargezet!