Zowel de pimpelmees als de koolmees zijn graag geziene gasten in de tuin. Beide mezensoorten komen veel voor in Europa. Echter zijn er toch belangrijke verschillen. Wellicht zie je vaak een meesje in de tuin, en ben je benieuwd welke soort het is. We vertellen je in dit artikel graag meer over de verschillen tussen de koolmees en de pimpelmees!
Waarom is het verschil van belang?
Misschien denk je, ik ben wel benieuwd naar de verschillen, maar waarom zijn deze verschillen eigenlijk van belang? Het kan zijn dat de koolmees en de pimpelmees beide in jouw omgeving voorkomen. Toch kan het ook zeker gebeuren dat in jouw tuin vooral pimpelmeesjes óf koolmeesjes rondvliegen. Als je dan een nestkast wilt ophangen, is het zeker van belang om te kunnen constateren welke soort jij vaak ziet. De koolmees heeft namelijk andere voorkeuren met betrekking tot de grootte van de invliegopening. Als in jouw tuin dan een pimpelmees nestkast hangt, dan zal de koolmees hier waarschijnlijk niet in nestelen.
Uiterlijk
Pimpelmezen zijn over het algemeen kleiner dan koolmezen. Pimpelmezen zijn circa 10 tot 12 centimeter groot, terwijl koolmezen circa 13 tot 15 centimeter groot zijn. Beide vogeltjes hebben een gele buik, echter hebben de pimpelmeesjes vaak een wit kopje met blauw ‘petje’ en blauwachtige vleugels. De koolmees heeft veel meer zwart op het kopje, met witte wangen en mosgroene rug. De vleugels zijn ook blauw, maar meer tegen het grijze aan.
Gedrag
Pimpelmezen zijn meer territoriaal dan koolmezen en zullen vaak hun eigen gebied verdedigen tegen andere vogels. Koolmezen zijn meer sociaal en leven vaak in groepen. Zowel de pimpelmees als de koolmees is niet schuw, maar toch lijkt de koolmees iets schuwer te zijn ten opzichte van de pimpelmees.
Voeding
Zowel pimpelmezen als koolmezen eten graag insecten, zaden en noten. Koolmezen eten echter vaak geen insecten die groter dan een centimeter zijn. Daarentegen eten pimpelmezen bijvoorbeeld ook spinnen. Pimpelmezen eten voornamelijk insecten en andere kleine ongewervelden. Koolmezen eten voornamelijk zaden, noten en vruchten.
Pimpelmees of koolmees in de tuin?
Wil jij de pimpelmezen en de koolmezen in de tuin een handje helpen? Gelukkig vinden ze veel van dezelfde voeding lekker. Zorg dus voor voldoende vetbollen, pinda’s, zonnebloempitten en strooivoer in de tuin. Wil je een nestkast ophangen? Kies dan voor de pimpelmees voor een nestkast met een invliegopening van circa 28 mm, en voor de koolmees een nestkast met een invliegopening van circa 32 mm. Wil je voor zowel de koolmees als de pimpelmees een nestkast ophangen? Zorg dan voor voldoende ruimte tussen de nestkasten, om territoriaal gedrag te voorkomen. Houdt hierbij minimaal 30 meter aan.
Bekijk ons uitgebreide assortiment met mezenkasten, voor nestkasten die geschikt zijn voor diverse mezensoorten! Let goed op de invliegopening om te constateren of de nestkast ook voor als koolmees nestkast geschikt is.