Biodiversiteit is essentieel voor het behoud van onze planeet en onze toekomstige generaties. Helaas worden veel ecosystemen en soorten bedreigd door menselijke activiteiten. Om deze problemen aan te pakken, zijn er verschillende subsidies beschikbaar om biodiversiteit te ondersteunen. Wil je dus (als bedrijf of particulier) iets doen om de biodiversiteit in de omgeving te stimuleren? In deze blog bespreken we enkele van de belangrijkste subsidies die beschikbaar zijn om biodiversiteit te ondersteunen.
De Nederlandse overheid biedt diverse subsidies om de biodiversiteit in ons land te beschermen en te verbeteren. Als bedrijf (en in sommige gevallen als particulier) kun je gebruik maken van deze subsidies voor het financieren van projecten die een positief effect op de biodiversiteit hebben. We vertellen je graag meer!
Subsidies voor agrarisch natuurbeheer
Agrarisch natuurbeheer is een cruciale manier om de biodiversiteit te bevorderen, aangezien landbouwgebieden vaak belangrijke habitats bieden voor wilde dieren en planten. In veel landen zijn er subsidies beschikbaar voor boeren die bereid zijn om bepaalde agrarische praktijken te gebruiken die de biodiversiteit bevorderen, zoals het behoud van heggen, het creëren van bloemenrijke stroken, het verbeteren van graslandbeheer en het behoud van akkerranden. In Nederland is het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) bijvoorbeeld een belangrijk subsidieprogramma voor agrarische biodiversiteit.
Subsidies voor natuurherstel
Natuurherstelprojecten zijn gericht op het herstellen van beschadigde of verloren habitats, en omvatten bijvoorbeeld het herstellen van moerassen, het creëren van nieuwe wetlands, het herstellen van oevervegetatie en het verbeteren van de waterkwaliteit. In veel landen zijn er subsidies beschikbaar voor natuurherstelprojecten, die worden aangeboden door overheidsinstanties, non-profitorganisaties en andere organisaties die zich bezighouden met natuurbescherming.
Subsidies voor duurzame ontwikkeling
Duurzame ontwikkeling is gericht op het bevorderen van economische groei op een manier die ook rekening houdt met de bescherming van het milieu en de biodiversiteit. Om dit te ondersteunen zijn er subsidies beschikbaar voor bedrijven die duurzame praktijken willen implementeren, zoals het verminderen van hun uitstoot van broeikasgassen, het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, en het verminderen van hun afvalproductie. In Nederland is de MIA/VAMIL-regeling een belangrijk voorbeeld van een subsidieprogramma dat gericht is op duurzame ontwikkeling.
Subsidies voor particuliere initiatieven
Particulieren die zich willen inzetten voor de biodiversiteit, kunnen vaak gebruik maken van verschillende subsidies en financieringsmogelijkheden. Dit kan bijvoorbeeld gaan om subsidies voor het aanleggen van groene daken, het creëren van een natuurlijke tuin, of het behoud van bijzondere planten- of diersoorten. In Nederland biedt het Prins Bernhard Cultuurfonds bijvoorbeeld subsidies voor particulieren die zich willen inzetten voor de natuur en biodiversiteit.
Ook op lokaal niveau zijn er nog diverse subsidies waar je gebruik van kan maken. Check dus altijd wat jouw gemeente voor mogelijkheden biedt.
Het gebruik maken van een subsidie kan helpen om de biodiversiteit in de omgeving te stimuleren. Als individu kun je ook bijdragen aan het behoud van de biodiversiteit door bewust te zijn van je impact op de natuurlijke wereld en door te streven naar duurzame praktijken in je dagelijkse leven. Het planten van inheemse planten in je tuin, het verminderen van je gebruik van chemicaliën, en het plaatsen van bijvoorbeeld een insectenhotel of vogelhuisje zijn allemaal eenvoudige stappen die je kunt nemen om bij te dragen aan het behoud van de biodiversiteit.
Meer weten? Neem contact op met uw gemeente of kijk op de website van de Rijksoverheid.