Vleermuizen zijn mooie en bijzondere dieren, ze zijn zelfs de enige zoogdieren die kunnen vliegen. De gewone dwergvleermuis komt het meeste voor in Nederland. Van nature nesten ze in kieren en holtes, sommige soorten in holle bomen. Maar bij gebrek aan deze boomholtes of geschikte kieren, kunnen vleermuiskasten dienen als kunstmatige verblijfplaats. Wij vertellen je graag hoe je een vleermuiskast maakt en waar je deze het beste kunt ophangen.
Vleermuizenkast maken
Vleermuizen gebruiken vleermuiskasten veelal om te slapen of te paren. De jongen worden vrijwel nooit in een vleermuiskast opgevoed. Een vleermuiskast is dus geen volledig alternatief voor een natuurlijke boomholte of een kier in een spouwmuur, maar zijn zeker geschikt als verblijfplaats. Hiermee help je de vleermuis dus zeker!
Een vleermuiskast maken begint met de vorm. Een vleermuizenkast voor een gewone dwergvleermuis heeft een platte vorm, met aan de onderzijde een kier war de vleermuis achter weg kan kruipen. Door voor de achterwand gebruik te maken van een ruwe plank met zaagsneden, kan de vleermuis eenvoudiger omhoog klimmen. Hier zet je een kortere plank tegenaan, met circa 1,5 centimeter ruimte ertussen, zodat er een smalle opening ontstaat. Dit mag niet veel breder zijn (maximaal 1.7 centimeter) om te voorkomen dat vogels gebruik gaan maken van vleermuiskasten. Meer details zijn op de onderstaande bouwtekening ‘vleermuiskast maken’ te vinden.
Tips voor vleermuiskast ophangen
Heb je een mooie vleermuiskast gemaakt, dan is het tijd om de vleermuizenkast op te hangen. Zorg ervoor dat je, zoals op de tekening is weergegeven, een smal mestplankje onderaan de vleermuiskast bevestigd, of deze eventueel 1,5 meter onder de vleermuiskast bevestigd. Zo komen de keutels van de vleermuizen niet op bijvoorbeeld je raam of looppad terecht.
Je kunt de kast bevestigen aan een muur of aan een dikke boom. Door meerdere vleermuizenkasten op te hangen, vergroot je de kans op succes. Voor het uitvliegen is een goede hoogte van belang: houd hier minimaal 3 meter hoogte voor aan. Daarnaast is het van belang dat er weinig obstakels op de vliegroute zitten (zoals takken). Richt de vleermuis naar de kant waar de zon vandaan komt, vleermuizen zijn namelijk gek op warmte.
De vleermuiskast moet jaarlijks even gereinigd worde. De winterperiode is hier de meest geschikte tijd voor. Kijk dan of er mest op het mestplankje zit, of kijk met een zaklampje via de onderzijde naar binnen. Dan weet je zeker dat je vleermuiskast op dat moment niet bewoond wordt!
Geen zin om zelf aan het timmeren te slaan, maar wel enthousiast geworden over het plaatsen van een vleermuiskast? Wij hebben een aantal exemplaren voor je klaargezet.
Prima verhaal: Ik wil echter een compleet verblijf gaan bouwen achter een gemetselde muur van 10 cm dik. Een opening van 15mm is makkelijk te maken, maar…………hoe ziet de constructie er dan uit als de toegang aan de bovenzijde zit op 3 meter hoogte (direct onder het dak). Ook wil ik een onderkomen maken voor zwangere beestjes en jongen. Hebben jullie een goede tekening hiervan of een goed verhaal?
Beste Huib,
Wat leuk dat u een verblijf wilt maken voor de vleermuizen!
Vleermuizen maken gebruik van verschillende verblijven. Ze overwinteren in de spouw, in kelders of achter de gevelbetimmering van gebouwen.
Vleermuisverblijven zijn op veel verschillende plekken in te bouwen. Dit kan bijvoorbeeld in dakranden, onder dakpannen, in een loze spouw bij technische ruimten en balkons, of de loze ruimte in een schoorsteen.
Een tussenspouw kan toegankelijk gemaakt worden door een opening in de gevel te maken. Er moet een luchtspouw zijn van minimaal 3 CM.
Bij een gladde muur dient er een ruwe laag te worden toegevoegd voor grip, hiermee kan de vleermuis eenvoudiger omhoog klimmen. Zo wordt de ruimte geschikt als verblijfplaats voor vleermuizen.
Groeten van Vogelhuisjes.nl