Als je aan de slag gaat met het voeren van de vogels in je tuin, is het wellicht logisch dat je denkt dat er geen foute manier is om dit te doen. Toch zijn er wel degelijk manieren om vogels te voeren die niet goed zijn voor de vogels. Een belangrijk voorbeeld is dat vogels ziek kunnen worden, doordat je geen hygiëne maatregelen neemt bij het voeren. In dit artikel geven we je graag wat tips over hoe je het voeren van de vogels zo hygiënisch mogelijk kunt doen, en hoe je kunt voorkomen dat ziektes zich verspreiden.
Bedorven voedsel
Een goede hygiëne begint bij het juiste vogelvoer. Veel mensen voeren vogels etensresten van hun eigen voedsel, echter is dit vaak bederfelijk. Denk bijvoorbeeld aan klokhuizen van appels en broodresten. Naast dat dit wat betreft de voedingsstoffen geen goede keuze zijn voor vogels, kan het ook gaan rotten en schimmelen. Hier kunnen vogels ziek van worden. Zorg dus dat je altijd voert met vogelvoer dat speciaal voor vogels samengesteld is.
Hoewel vogelvoer uiteraard beter is voor vogels, kan dit uiteraard ook bederven. Met name vetproducten kunnen bederven bij warm of nat weer. Zie je een zwarte of witte waas op je vetbollen, of zie je dat de zaden in de vetproducten beginnen te kiemen? Haal het voer dan weg.
Kies je voor strooivoer? Zorg dan dat je de juiste hoeveelheden gebruikt. Kijk goed hoeveel vogelvoer dagelijks opgegeten wordt en pas de hoeveelheid daarop aan, zodat het ’s avonds op is. Zo voorkom je dat er ’s ochtends nat voer ligt.
Locatie van het voer
Wat betreft de locatie zijn er maatregelen die je kunt nemen om het voeren zo veilig en hygiënisch mogelijk te laten verlopen. Zo is het verstandig om niet altijd op dezelfde plek te voeren, omdat hier zich ziekteverwekkers kunnen gaan ophopen. Daarnaast is het verstandig om te zorgen dat de plek waar je voert niet bereikbaar is voor bijvoorbeeld muizen, om te voorkomen dat je straks een muizenplaag in je tuin hebt.
De locatie van het voer is ook belangrijk in verband met de vlieg veiligheid. Vogels kunnen tijdens het eten schrikken van iets, en op de vlucht slaan. Het is dan gevaarlijk als er ramen te dicht in de vluchtroute zijn, omdat ze dan hard tegen de ruit aan vliegen. Het is dan ook aan te raden om juist binnen 5 meter van een raam een voederplaats te maken, of verder dan 10 meter weg. Binnen 5 meter kunnen vogels namelijk niet genoeg snelheid maken, waardoor ze niet hard tegen de ruit kunnen vliegen. Vanaf 10 meter hebben ze voldoende ruimte om uit te wijken.
Voedersystemen en schoonmaken
Met behulp van voedersystemen kun je makkelijker hygiënisch voeren. Een voedersilo is bijvoorbeeld zo ontworpen, dat vogels zelf maar weinig in aanraking komen met het voedsel. Hierdoor kunnen ze minder snel ziektes verspreiden. Ook blijft in een voedersilo het voedsel beter droog.
Het is zeer belangrijk om je voedersysteem, ook als dit een voedersilo is, regelmatig schoon te maken. Hoewel silo’s het voedsel zelf beter droog houden, kan er met de combinatie van wind en regen nog steeds vocht in de silo komen. Zie je dat er klonten ontstaan in het voer? Gooi het dan weg en reinig de silo. Ook voederhuisjes en voedertafels moeten regelmatig schoongemaakt worden, met kokend water of een natuurvriendelijke desinfectiemiddel. Vergeet ook de waterbakken en vogelbaden niet! Ook via water kunnen ziektes zich verspreiden, dus ververs het water regelmatig.
Zieke vogels
Zie je ondanks de ondernomen maatregelen toch zieke of dode vogels in de tuin? Een zieke vogel is vaak te herkennen aan hun vieze snavel en dat ze zich opbollen. Daarnaast zijn ze niet schuchter en gaan ze je dus niet uit de weg, zoals vogels normaliter zouden doen. Als je zo’n vogel ziet in je tuin, is het verstandig om te stoppen met voeren. Haal het voer ongeveer 2 weken weg. Op de voerplaats komen vogels namelijk dicht bij elkaar in de buurt, waardoor de gezonde vogels ook kans lopen om ziek te worden.
Hopelijk weet je nu beter wat je kunt doen om het voeren veilig en hygiënisch te laten verlopen. We hebben hieronder wat hulpmiddelen voor je klaar gezet, om het hygiënisch voeren wat makkelijker te maken.