Welke vogels kun je deze herfst in de tuin verwachten?

Het is weer echt herfst in de tuin. De vogels die je in de lente en de zomer in je tuin zag, trekken in de herfst vaak naar warmere streken om daar voldoende voedsel te vinden voor de winter. Andere soorten blijven echter het hele jaar door in Nederland. Daarnaast komen er veel vogels vanuit het noorden hierheen om te overwinteren: dit heet de vogeltrek. Welke vogels kun je de komende tijd spotten in jouw tuin?

Op zoek naar warmere gebieden

Elk najaar trekken miljarden vogels naar ‘het zuiden’. Wat voor de vogels zuidelijk genoeg is, verschilt per vogelsoort. Terwijl broedvogels uit Nederland naar Zuid-Europa of Afrika vliegen, krijgen wij in de herfst bezoek van nieuwe gevleugelde vrienden uit het noorden, zoals uit Scandinavië. Daarnaast gebruiken veel vogels Nederland als tussenstop voordat ze hun reis naar zuidelijkere streken voortzetten. Deze vogels worden ook wel tussenstoppers genoemd.

Hoe vinden vogels de weg naar ons land?

Er is veel onderzoek gedaan naar hoe de vogeltrek werkt en hoe vogels zich oriënteren. Ze maken gebruik van natuurlijke elementen zoals kustlijnen, rivieren, de zon en de sterren. Daarnaast communiceren ze met elkaar door middel van geluiden en gebruiken ze het aardmagnetische veld als oriëntatiepunt. Deze trekvogels hebben ook een instinctief richtingsgevoel dat hen naar hun bestemming leidt.

De vogels die vanuit het noorden komen, leggen vaak enorme afstanden af. Ze vliegen uit afgelegen gebieden zoals Siberië en het noorden van Rusland. Veel mensen denken dat de vogels niet goed tegen de kou kunnen, maar dat is een misverstand. Het gebrek aan voedsel in hun broedgebied maakt dat ze weg trekken zodra de herfst nadert. Na zo’n lange en vermoeiende reis kunnen deze herfstvogels wel wat extra energie gebruiken. Daar kun je zelf een handje bij helpen, namelijk door voldoende aanvullend vogelvoer in de tuin aan te bieden.

Welke vogels spot je in de herfst?

Onze standvogels (vogels die het hele jaar door in Nederland verblijven) zijn onder andere:

  • Koolmees
  • Pimpelmees
  • Vink
  • Huismus

Deze zal je dus druk in de tuin bezig kunnen zien, op zoek naar voldoende voedsel. Daarnaast kun je de onderstaande trekvogels uit het noorden tegenkomen:

  • Kramsvogel
  • Koperwiek
  • Keep

Vogels voeren in de herfst

In de herfst eten vogels vaak extra veel, zodat ze goed beslagen ten ijs komen voor de winter. Als ze jouw tuin eenmaal hebben ontdekt als plek waar ze veel voedsel kunnen vinden, is de kans aanwezig dat ze het hele najaar in de buurt blijven. Biedt dus een breed scala aan vogelvoer aan, en kies daarbij voor voer met veel energie en vetten. Zo zijn vetbollen, pinda’s en meelwormen goede opties.

Hoe vaak vogels voeren?

Veel mensen maken zich zorgen om de frequentie en hoeveelheid voer die ze vogels aanbieden. Kunnen ze dan straks zelf nog wel voldoende voedsel vinden? Het antwoord daarop is; dit is geen enkel probleem. Vogels verleren niet hoe ze natuurlijk voedsel moeten vinden, omdat er voor hen maar weinig verschil bestaat tussen het vinden van zaden op een voedselplank versus het vinden van zaden onder een struik. Je kunt vogels dus gerust elke dag voeren. Het beste is om vogels zowel ‘s ochtends als aan het begin van de avond te voeren: zo zorg je dat je ze ‘s ochtends voldoende energie hebben, en ‘s nachts de nacht doorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.vogelhuisjes.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 5689 reviews.